GÜNCEL
Yayınlanma: 06 Mayıs 2025 - 12:28
Troya'da 40 yıl sonra hıdırellez coşkusu yeniden hayat buldu
Çanakkale’nin Tevfikiye Köyü’nde yer alan tarihi Troya Ören Yeri, Hıdırellez kutlamalarına yeniden ev sahipliği yaptı. Baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez, Troya Antik Kenti’nde bu yıl 3. kez düzenlenen Bahar Şenlikleri ile coşkulu bir şekilde kutlandı.
GÜNCEL
06 Mayıs 2025 - 12:28
5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanan Hıdırellez, geçmişte Tevfikiye halkı için önemli bir gelenekti. Ancak Troya’nın ören yeri statüsüne kavuşmasının ardından bu kutlamalar uzun yıllar boyunca unutulmuştu. Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, 1980’li yıllara kadar bu alanda kutlanan Hıdırellez’in yaklaşık 40 yıl boyunca terk edildiğini belirterek, “Bu geleneği yeniden canlandırmak için Tevfikiye Köy Muhtarlığı ile çalıştık. Eski adetleri araştırdık ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın izniyle 3 yıl önce bu kutlamaları yeniden başlattık” dedi.
Etkinlikler kortej yürüyüşüyle başladı. Troya Müzesi personeli ve Tevfikiye Köyü sakinleri, Jandarma Atlı Birliği eşliğinde alana yürüdü. Davul-zurna eşliğinde türküler söylendi, halk oyunları oynandı.
Köy Muhtarı Osman Kıran, çocuklara yönelik çuval ve yumurta yarışları düzenlediklerini belirterek, “Yarışmalara katılan çocuklara madalya verdik. Pilav ve tost ikramlarımız oldu. Baharı hep birlikte karşıladık” dedi.
Şenlik alanında kurulan sofralarda yöresel ikramlar sunulurken, salıncaklar kurularak çocuklar ve gençler baharın tadını doyasıya çıkardı. Halat çekme, ip atlama ve yumurta taşıma gibi geleneksel oyunlarla renklenen etkinlikler, katılımcılara nostaljik anlar yaşattı.
Orta Avrupa’dan Asya’nın doğusuna kadar uzanan geniş bir coğrafyada kutlanan ve dünyanın en eski bayramları arasında sayılan Hıdırellez, Troya’nın mistik atmosferinde yeniden hayat buldu.
Tarihiyle, kültürüyle ve doğasıyla anlam kazanan bu özel etkinlik, geçmişle bugünü bir kez daha buluşturdu.
MUSTAFA AYDIN GÜL
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir